Skoleskak
Hjem » HVERDAGSLIV » Skoleskak
Hverdagsliv
Skoleskak
Siden skolestart har vi arbejdet med skoleskak i indskolingen og på mellemtrinnet som en del af matematikundervisningen. Én gang om ugen mødes eleverne i Mimers brønd for at spille skoleskak med hinanden, hvor vi træner selve spillet igennem minigames, øvelser og udfordringer.
Hjerneforsker Peter Lund Madsen fortæller, at ”Skoleskak træner rum og retning, evnen til at forudsige og generel problemløsning”, hvilket er en del af den traditionelle matematikundervisning og en undersøgelse fra Aarhus Universitet viser også, at eleverne bliver bedre til matematik ved at spille skoleskak – og at de elever der har skoleskak på skemaet, udvikler sig hurtigere end dem der ikke har.
Vi arbejder koncentreret med form og ritualer i skakspillet, brikkernes gang og god sportsånd når vi spiller. Dette gør vi igennem materialer fra Dansk Skoleskak, som tre af vores lærere fik en introduktion til igennem Skoleskaklærer uddannelsen de deltog i. Her fik de en grundig indføring i materialerne, og i hvordan vi konkret kan arbejde med skak som et redskab til læring. Det handler altså ikke bare om at blive god til skak, men om at løse problemer, tænke frem og være en god kammerat imens.
Eleverne fortæller:
- “Skoleskak er fedt! Det er sjovt, at det er hele mellemtrinnet, der spiller sammen. Man kan få mange forskellige udfordringer” Lauge 4F
- ”Skoleskak er sjovt! Jeg har et skakspil derhjemme, og jeg spiller mod min bedstefar. Og nu har jeg vundet over ham én gang.” Ejnar 2F
- “Skoleskak er sjovt, fordi jeg føler jeg udvikler min hjerne, og det er sjovt at vinde.” Sharp 6F